Študentské divadlo VYDI oslávi 20. výročie svojho založenia

06.12.2012 Nitra

Nitra 5. decembra (TASR) – Študentské divadlo VYDI pôsobiace na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre(UKF) oslávi 20. výročie svojho založenia. Bývalým i súčasným členom divadla rovnako ako priaznivcom alternatívneho študentského divadelníctva je určený galaprogram, ktorý sa uskutoční 15. decembra tohto roka v Univerzitnom tvorivom ateliéri Filozofickej fakulty UKF.

Súčasťou galaprogramu bude najnovšia premiéra Študentského divadla VYDI, pohybová performancia Prejsť (si) telom. Program zavŕši verejná prezentácia súhrnno-dokumentačnej publikácie mapujúcej premenlivosť divadelnej poetiky umeleckého telesa, informoval Miroslav Ballay z UKF.

Študentské divadlo VYDI založila v roku 1992 Marta Žilková. Inšpirovalo ju najmä spontánne nadšenie vtedajších študentov Pedagogickej fakulty pre divadelnú tvorbu. Študenti spočiatku vyvíjali záujem o divadlo poézie na základe trendov vychádzajúcich z 90-tych rokov. Vznikajúci súbor pripravoval väčšinou rôznorodé inscenované pásma poézie. Málokto dnes vie, že Starosloviensky chorál, znejúci neodmysliteľne pri promočných slávnostiach UKF v Nitre, pochádza z pôvodnej inscenácie divadla VYDI "Na počiatku bolo slovo“.

Členovia divadla sa tiež na požiadanie Mesta Nitra venovali divadlu pre deti. Inscenácia "O kohútikovi a sliepočke“ sa dočkala svojej rozhlasovej podoby v N- rádiu. Približne od roku 2003 sa divadlo sústreďuje aj na mladého dospelého diváka. Profiluje sa ako študentské alternatívne teleso, ktoré hľadá svoj výraz predovšetkým v autorskej kolektívnej tvorbe. V súčasnosti je divadlo VYDI etablované umelecké teleso v rámci UKF v Nitre s pomerne dlhoročnou tradíciou, kontinuitou a stabilnejším kreditom v kontexte slovenských študentských divadiel. Jeho špecifikom je generačne sa striedajúci tvorivý tím z radov študentov univerzity.
 

Vyberte región